Öne Çıkanlar Refik Şevket İNCE İnsan Hakları Konseyi Çin İbrikçi Tavşantepe

ŞİFALI OTLAR

Yazan Dr. Muzaffer Yurttaş (24.Dönem Manisa Milletvekili)

Ülkemiz şifalı bitkiler açısında adeta bir cennettir. Anadolu coğrafyasında 12 bin çeşit şifalı bitki yetişmektedir. Bunun 4 bini endemik yani sadece ülkemize özgüdür. Manisa şifalı otlar açısından oldukça zengindir.

Bu kadar geniş bitki çeşitliliğine sahip bir bölgede bulunup bunları tanımamak ve tanıtmamak büyük bir eksiklik olacaktır. Uzun zamandır hayat ettiğim Manisa Şifalı Otlar Festivali fikrini ilk olarak Şehzadeler Belediye Başkanı değerli arkadaşımız Sayın Ömer Faruk Çelik’e açtım. Hiç düşünmeden hemen her türlü desteğe hazır olduğunu söylemesi ile birlikte yola çıktık ve ikinci festivalimizi 3 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirdik.

Manisa Şifalı Otlar Festivali Komitesi düzenleyicileri olarak Şehzadeler Belediyemiz, İl Tarım Müdürlüğümüz, Pazarcılar Odamız ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi olarak bizler, halkımızın binlerce yıldır doğadan toplayıp sofrasına koyduğu ve faydalarının dilden dile aktarıldığı şifalı bitkilerimizi ve şifalı otlarımızı tanıtmak amacıyla yola çıktık.

İki yıl önce ilkini yine aynı şekilde tarihi Kurşunlu Han’da yaptığımız şenliği geçen yıl 11 ilimizi vuran deprem nedeniyle iptal etmiştik. Bu yıl ikincisini düzenledik. Festival alanı muhteşemdi. Katılımcılar, sanatçılarımız, misafirlerimiz sonuçtan oldukça memnun olduklarını ifade ettiler. Her geçen yıl bir öncekinden daha güzel olsun diye çalışıyoruz. Mutlaka eksikliklerimiz olmuştur ve olacaktır. Eksikliklerimizi görerek, gelen önerilere dikkat ederek yolumuza devam edeceğiz. Bu güzel organizasyonun ülke çapında geleneksel hale gelmesini diliyoruz.

Belirli ve gelenekselleşmiş gün ve tarihlerde yapılmak üzere tasarlanmış, toplum yaşamının değerli yönlerini kutlayan temalı halk günleri olarak tanımlanabilecek festivallerin ekonomik, kültürel, çevresel etkileri yanında sosyal etkilerinin de olduğu bilinmektedir. Üreten, kadim kültürleri olan Manisa’da daha pek çok benzer organizasyonların yapılabileceğine inanıyoruz.

Festivali düzenlerken amacımız sadece şifalı otların satışının yapılmasına öncülük etmek değildir. Festivaller, zevkli aktiviteler, eğlenceler ya da festival karakteri taşıyan etkinliklerdir ya da bazı kavramların, konseptlerin, olayların veya olguların kutlanmasıdır. Başka bir deyişle, festivaller toplumsal sevgi ve saygı, kardeşlik ve birlik ruhunun kutlanmasıdır. Festivaller aynı zamanda sosyal etkileşim için ortam, yerel bilgilerin üretilmesi için arenalar oluşturur, müşterek kültürel uygulamalar, bir grup veya bir yere kolektif aidiyet yaratır; tarihi, sosyal yapıyı ve mirası yeniden oluşturup ve revize ederler.

Şifalı Otlar Festivali sabah saatlerinde stantların hazırlanması sonrası bereket ve pazar duası ile başladı. Tarihi handa ney sesleri ile devam etti. Mehterin ortalığı inleten marşları herkesin içine coşku ve heyecan kattı. Anadolu halk türküleri kulağımızın paslarını sildi. Ellerinde şifalı otlarla ilgili slogan ve sözlerin bulunduğu afişlerle rengarenk giyinmiş çocuklarımız festivale neşe kattılar. Söyleşiler, konuşmalar, hediyeler, ikramlar, her kesimden siyasi parti temsilcilerinin ve halkın festival alanındaki sevince ortak olması görülmeye değerdi. İHH Kadın Kolları temsilcileri ve Yörük Türkmen Derneği saç pidesi ve çeşit çeşit yiyecekleri misafirlere sundular. Şifalı otlar, doğal ürünler, sabunlar, sirkeler, içecekler stantlarda yerlerini aldılar. İl içinden ve dışından misafirler vardı.

Festivaller toplumların geçmiş kültür birikimleriyle oluşmakta ve modern kültürel yaşamın önemli bir özelliğini oluşturmaktadır. Şüphesiz festival düzenlemek yeni bir fikir değildir. Festivaller antik dönemden günümüze kadar var olan bir faaliyetti ve festival kelimesi de Latince kökenli olup yaygın anlamı da kamu sevinci ve neşesi demektir. Festival boyunca göklere neşeli sesler yükseldi. Kardeşlik ve dostluk hakimdi. Binlerce hatıra fotoğraf albümlerdeki yerlerini aldılar.

Manisa sanayi kenti olduğu kadar, tarım, turizm ve kültür kentidir. Çalışan insanların eğlenmeye, birlikte güzel anılar ve hikayeler yazmaya ihtiyacı vardır. Tarihsel olarak festivaller zor yaşam şartlarıyla akıp giden yeknesak günlük hayata bir değişiklik kattıkları için daima önemli rol oynamışlardır. Festivallerin önem kazanmasını ve popüler olmasını sağlayan başka etkenler de vardır. Festivallerin neşeli, şen ve kutlama içerikli özellikleri kabul edilmiş ve bunlara değer verilmiştir. Çünkü festivaller turistlere yerel güzellikler, farklı kültürel deneyimler, özgün aktivitelere katılma fırsatı ve kolektif deneyimler sunmaktadır.

Ayrıca, festivaller, pahalı fiziksel yatırımlara dayanmadıkları için eşsiz bir çekicilik unsurudur. Büyük oteller, tesisler vb. gerekmemektedir. Doğal güzellikler veya inşa edilmiş çekicilikten çok yerel halkın ve organizatörlerin gayret ve isteğine bağlıdır. Manisa’da düzenlenen bu tür festival ve organizasyonlara tüm kurum ve kuruluşlarının katkı vermesini arzu ederiz. Diğer belediyelerimizin de destek olmasını dileriz.

Uzun yıllar toplumsal yaşama katkıda bulundukları için geleneksel hale gelen festivaller insanların bir araya gelmesi, eğlenmesi ve iyi vakit geçirmesi için uygun atmosfer oluştururlar ve böylece bölge sakinlerinin yaşam kalitesini geliştirirler.

Yaşam kalitesini geliştirdikleri gibi insanların bir araya gelmesinden kaynaklanan olumlu sosyal etkiler de oluştururlar. Birçok etkinlik sosyal ilişkileri geliştirmek gibi toplumsal etkilere sahiptir. Yerel halkın bir amaç etrafında birleşebildiklerini gösterir. Bununla birlikte, mutlu olayları kutlayan ve sosyal etkileşimi sağlayan etkinlikler, insan ilişkilerinin ve aile bağlarının zayıfladığı modern dünyada sosyal ilişkileri ayakta tutmaları nedeniyle daha da önem kazanmaktadır.

Her bahar başlangıcında şifalı otlarımızı tanımak, doğadan toplayıp halkımıza ulaşmasına öncülük etmek, çevremize ve doğamıza sahip çıkmak için gelecek yıllarda da festivallerimize devam edeceğiz. Manisalı hemşehrilerimizle birlikte çıkacağımız bu yolculuğun her yıl bir öncekinden daha güzel hale geleceğine inanıyoruz. Manisa’yı tanıtmanın başka başka yollarını da birlikte arayacağız. Bu kadim şehri hak ettiği yere ulaştırmak için çalışacağız. Dostluk türkülerini hep bir ağızdan gür sesle söyleyeceğiz. Emeği geçen herkesi kutluyorum.

Manisa Şifalı Otlar Festivali’nin üçüncüsünde buluşmayı diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.