5gvirusnews Haber Merkezi New York / 1 Temmuz 2023
ABD'de Massachusetts eyaletinde petrol devi ExxonMobil'e “iklim krizi var.” diye protesto ettirdiler. Sonra dava açtılar.
Şimdi de açılan dava için, “neden önemli?” diye soruyorlar. (bkz)
Protestoların arkasında serbest bırakılan çevreciler var.
Küresel şirketler fosil yakıt kaynaklarını 100 yıldır DOLAR’ın karşılık yapmak için uğruna kan döktüler, petrokimya ürünleri ile denizleri kirlettiler ve otomotiv endüstrisi yaratarak devasa tesisler kurdular. Yeni dünya düzeninde kendilerine yeri bulamayınca, ExxonMobil ve büyük fosil yakıt şirketleri, güya onlarca yıldır iklim değişikliği konusunda bildiklerini gizlemekle suçlanıyor.
İşte buna kargalar güler.
Kısaca Planlı Salgın ile gün yüzüne çıkan nüfus azaltma planı ile 4.0 veya 5.0 fosil yakıt istemiyor. Onun için de başta ortadan kaldırmak istedikleri fosil yakıt şirketleri topun ağzında. Bu nedenle de otomotiv sektörü eski usul üretimi durma noktasına gelince ikinci el otomotive rağbet de artı.
Devreye de tüketiciyi koruma yasaları girdi. Şimdi fosil yakıt üreticileri çevreye kirlettikleri için yargılanıyorlar. Fakat çevrecilerin bu yargı işi uzun sürünce devreye ABD'li bir grup senatör devreye girdi.
ABD'de dört senatör, "tüketicileri yanıltmaya ve kar peşinde koşarak iklim bilimini itibarsızlaştırmaya" yönelik çabaları nedeniyle fosil yakıt şirketlerine dava açılması için Adalet Bakanlığına çağırıda bulundu. (bkz)
Ve bu kapsamda New York’lu Demokrat Senatör Bernie Sanders, Edward J. Markey, Elizabeth Warren ve Jeffrey ve A. Merkley konuya ilişkin Adalet Bakanı Merrick Garland'a mektup gönderdi.
Senatörler Adalet Bakanlığına, "tüketicileri yanıltmaya ve büyük karlar peşinde koşarak iklim bilimini itibarsızlaştırmaya yönelik uzun süredir devam eden ve dikkatlice koordine edilmiş uğraşları" nedeniyle fosil yakıt şirketlerini dava etme çağrısında bulunan senatörler, ExxonMobil, Shell ve diğer fosil yakıt şirketlerinin eylemlerinin tüketiciyi koruma ve ilgili diğer yasaları açıkça ihlal ettiğini savundu.
Senatörler, söz konusu şirketlerin iklim değişikliği hakkında doğru bilgi sahibi olmalarına rağmen yanlış bilgilendirme kampanyası yürüttüğünü belirterek, iklim değişikliğini "önemsiz bir mesele" gibi göstermek için geçmişte milyonlarca dolarlık bir planı finanse ettiklerinden bahsetti.
Geçmişte sigara endüstrisinin de benzer adımlar attığını belirten senatörler, fosil yakıt endüstrisinin "yalanları" nedeniyle iklim değişikliğinin ABD'de aşırı hava koşullarına neden olarak verdiği hasara dikkati çekti. Bu kapsamda senatörler Adalet Bakanlığını, 40'dan fazla eyalet ve belediyenin fosil yakıt endüstrisine karşı verdiği mücadeleye katılmaya çağırdı.
Yeni teknolojiye direnen ExxonMobil, Shell ve diğer fosil yakıt şirketlerine karşı savaş da başlamış oldu.
Türkiye ise bu boşluktan faydalanarak her yerde petrol arıyor!