Öne Çıkanlar Sosyal Tıp GRAFEN OKSİT FETÖ Türkiye Köpek

VERİLER KİRLİ Mİ?

Bir kişinin C19 olup olmadığı PCR testi sonucu belirleniyor. Sonuç ya negatif ya da pozitif  çıkıyor. Ancak sonuçların ne kadar doğru olduğu dünyada tartışma konusu olmaya başladı. Bu tartışmalar da C19’un varlığına derin şüpheler düşürdü. Hatta sürekli tanısı değişen C19’u da bu kapsamda değerlendirmekte fayda var. Ve hiçbir belirti göstermeyen bir hastanın test sonucu pozitif de gelebilir. Tam tersi de olabilir. Bu da C19’un bilinmezliğini artırmaktadır. Bu durum, Dünya Sağlık Örgütü’ün 11 Mart 2020 tarihinde hangi testler sonucu C19’u salgın hastalık olarak ilan ettiğini de ciddi bir şekildi sorgular duruma getirmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün elinde böyle bir veri bulunmadığı iddiasına karşı, varsa kanıt sunması istenmektedir.

C19 ile hayatımıza giren PCR, polimeraz chain reaction (poliemeraz zincir reaksiyonu) kelimelerinin baş harflerinin kısaltılmışıdır. Moleküler bir tanı tekniğinin adıdır. PCR tekniği, şu anda tanı alanındaki en ileri teknik durumundadır. PCR tekniğinin üstünlüğü, çok az sayıdaki bir mikrobu da tespit edebilmesidir. Ama C19'u tanımlamak için örnek bir test yapıldığında bile soruları devam etmektedir. C19'u test etmek için yaygın olarak kullanılan gerçek zamanlı PCR testi çok güvenilir görünmemektedir. Uzmanlar ise PCR testinin  virüsleri tanımlamak için, bir teşhis aracı olarak tasarlanmadığını söylemektedir.

Hong Kong Üniversitesi Queen Mary Hastanesi, Mikrobiyoloji Bölümü'nden yapılan bir çalışmada RT-PCR doğruluğunda olağan dışı  değişiklikler bulunduğu nasıl uygulandığına bağlı olarak, %22-%80 arasında güvenilir olduğu ortaya konulmuştur. Diğer bir ifade ile bugün(27 Nisan 2020) açıklanan 3.029.761 vaka sayısının karşılık 209.000 bin kişinin ölümünü bu orantılar ile değerlendirmek gerekiyor.

PCR test sonuçlarına karşı bu genel güvenilmezlik diğer çalışmalarla da doğrulanmıştır. Daha ileri çalışmalar, RT-PCR test sonuçları ile bilgisayarlı tomografi taramalarının klinik endikasyonu arasında net farklılıklar olduğunu da göstermektedir. Bu çalışmaların çoğu semptomatik hastalarda, “yanlış negatif” testler olarak adlandırılan RT-PCR'nin başarısız olduğunu doğrulamaktadır.

Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Bölümü Halk Sağlığı Okulu'ndan Çinli araştırmacılar, hastalık belirtileri sonra ortaya çıkan hastalara yapılan RT-PCR testlerinin veri analizini yaptığında % 80 yanlış pozitif oran buldular.

PCR testleri ile ilgili yapılan araştırmaları içeren makalelerin ise yayınlanmadan geri çekildiği de bilinmektedir. İddia edilen geri çekilme nedeni, tüm veri analizlerinin artık tamamen yararsız olduğunu düşündürmektedir.

Görünüşe göre C19 sayıları veya istatistikleri hafife alındığı iddiaları iyi, fazla tahmin ettikleri iddiaları iyi değil. Her iki şekilde de, yanlış negatif veya yanlış pozitif olsun, C19 tanısı için RT-PCR testinin güvenilirliğini sorgulamak için birçok kanıt oluşmuştur.

PCR’ı geliştirerek Nobel kazanan bilim adamı Karry Mullis, HIV'i tespit etmek için PCR kullanımı hakkında konuştu : “Kantitatif PCR bir oksimorondur.(1) PCR, kalitatif(2) olarak maddeleri tanımlamayı amaçlamaktadır, ancak doğası gereği sayıları [viral yük] tahmin etmek için uygun değildir. Bu testler, hiçbir şekilde serbest, bulaşıcı virüsleri tespit edemez. Testler, virüslerin genetik dizilimlerini tespit edebilir, ancak virüslerin kendisini tespit edemez.”

Türkiye’de de Prof.Dr. Harun ALBAYRAK’ın PCR teknikleri konulu powerpoint sunum(3) da, PCR testlerinin olumsuz sonuçlarını engellemek için nasıl olağanüstü  tedbir alınması gerektiğini anlatıyor. Şöyle ki, C19 gibi bir salgının PCR testinde eğer gerekli önlemler alınmadığı takdirde, yalancı pozitif ve negatif sonuçlar almak kaçınılmazdır. Üstelik, pozitif ve negatif testler için alınan önlemler de birbirinden farklıdır.

PCR test sonucu; Masum birisinin en ağır caza alması, suçlu birisinin ise hiçbir ceza almaması  gibi bir durum da yaratmaktadır. 27 Nisan 2020

Muammer KARABULUT

1)Oksimoron, birbiriyle çelişen ya da tamamen zıt iki kavramın bir arada kullanılması ve bu şekilde oluşturulmuş ifade. Bazen anlamı kuvvetlendirmek için veya edebî sanat yapmak amacıyla kullanılır; bazen de halihazırda kullanılan bir kavramı eleştirmek veya alaya almak için kullanılır.

2)Kalitatif, analitik kimyada maddenin analiz edilmesi için kullanılan iki işlemden bir tanesidir. Analiz, kalitatif ve kantitatif diye ikiye ayrılır. Kalitatif analiz; maddenin ne olduğunu anlamaya yönelik yapılan bir analizdir.  

3) https://avys.omu.edu.tr/storage/app/public/harun.albayrak/121582/Molek%C3%BCler%20Teknikler.pdf

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.