Üniversitelerdeki 1990’lı yılların ikna odaları, ikna salonlarına dönüştü. Türbanın yerini PCR&AŞI aldı.
5gvirüsnews Haber Merkezi Ankara / 6 Ekim 2021
DSÖ’nün 11 Mart 2020 tarihinde ilan ettiği pandemi kararından sonra belki de dünyada en demokratik kararı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı aldı.
Alınan kararda, PCR test veya aşı konusunu tereddütleri olan öğrenciler ile süreci karşılıklı görüşecekti. Bunun içinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı 30 Eylül 2021 tarihinde öğrencilerle, “Covid-19 Pandemi sürecinde Aşılanma Konusunda Yaşanılan Tereddütler” konulu yüz yüze ve çevrimiçi de olmak üzere bir toplantının 4 Ekim 2021 tarihinde yapılacağını duyurdu.
Toplantıya üniversiteye bağlı değişik fakültelerden PCR test yaptırmak istemeyen, aşı olmayan 15 öğrenci, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akın KAYA, Prof. Dr. Deniz ODABAŞI Prof. Dr. İsmail BALIK , Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra AYCAN, Prof. Dr. Neslihan ALKIŞ, Prof. Dr. Süleyman Tuna KARAHAN, Halk Sağlığı Uzmanı, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı doktorlar ve çevrimiçi olarak da onlarca kişi katıldı.
Uzman doktorlar ikna etmek istedikleri öğrenciler için sunumlarını yaptılar. Akılda kalan ve sık sık tekrarlana, “Bilime, Türk Hekimlerine, Devlete ve Bize güvenin” oldu. Toplantıda öğrencilerin, güvensiz olmaları eleştirildi. Sıra Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail BALIK’a geldi. O da sözü öğrencilerin sorularına bıraktı. Öğrenciler sordu ve uzmanlar teker teker cevaplamaya başladı ama öğrencilerin uzman doktorlardan daha hazırlıklı geldiği gözlendi.
Sorular arka arkaya geldi. Ama hiçbirine tatmin edici yanıt gelmedi.
İşte o sorulardan bazıları ve yanıtları;
Öğrenci; Salgının başında güvenli bir aşı üretilebilmesi için 3,4 yıl üzerinde çalışılması gerektiği söyleniyordu ama daha bu kadar süre geçmemişken bu aşı nasıl ortaya çıktı? Aşının 5,10 yıl içerisinde ciddi bir yan etkisinin olup olmayacağını nereden bilebiliriz?
Üniversite; Faz çalışmaları sanıldığından çok daha karmaşıktır. Bu hastalığa çareyi hızlı yetiştirmemiz gerektiği için süreç içerisinde Acil Kullanım onayı aldı. Fakat normalden fazla insan test için gönüllü oldu. Bu faz aşamalarını hızlandırdı. Yarım kalmış bir aşı yok ortada...
Öğrenci; BioNTech - Pfizer sayfasında, faz3’ün bitmediği belirtiliyor?
Üniversite; Montajdır.
Öğrenci; Resmi sayfasına bakabilirsiniz orada faz3’ün sürdüğü, Türkiye ve Afrika’nın pilot ülke olduğu yazıyor.
Üniversite; Bir yanlışlık vardır aşının FDA onayı bile var.
Öğrenci; FDA'nın yayınladığı BioNTech – Pfizer’a ret verilen yayına atıfta bulunarak, "aşının 1 kişiyi kurtarmak için 2 kişiden fazlasını öldürdüğünü..." ama "30 yaşlarında gençlerin ölüm oranının 250 binde 1" olduğunu ilişkin kaygıya verilen yanıt,
Üniversite; “Bunlar, montajdır, sosyal medyaya inanmayın” oldu.
Öğrenci; "Montaj değil Resmi Youtube sayfaları" deyince de bir şey diyemediler.
Yetkililerin pandemi mücadelesinde en etkili yöntemin aşı maske mesafe olduğunu söylemelerinin ardından öğrenciler şu soruyu sordu:
Öğrenci; Cumhurbaşkanlığına sunulan bilim kurulu raporuna göre, Türkiye’deki maskelerin %95inin filtreleme özelliği olmadığı ve tekstil kumaşından üretildiği ve koruma sağlamadığı ama neden zorunlu olduğu söylendi.
Üniversite; Cevap yok!
Öğrenci; Aşı olan yakınlarımız ciddi yan etkiler görüyor bayılmalar, pıhtı sonucu kalp krizleri ve felçler, ölümler gerçekleşiyor aynı şeylerin başımıza gelmesinden endişe ediyoruz bu durumda aşıya nasıl güvenebiliriz ?
Üniversite; Bakın bir kişi aşıdan sonra öldüyse veya bir sağlık sorunuyla karşılaştıysa biz aşıyı suçlayamayız çünkü insanlar normalde de sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor, kalp krizi geçiriyor ve ölebiliyor. Bize net veriler lazım.
Öğrenci; Net verilerin bize ulaşabilmesi için otopsi gerekiyor ama pandemi sürecinde tedbir amaçlı otopsiler durduruldu. O zaman ölüm raporlamaları neye göre yapıldı?
Üniversite; Cevap yok!
Öğrenci; Aşı olanlarda bulaş olduğu açıklandı. O zaman onlara da bizim gibi PCR test yapılması gerekmiyor mu?
Üniversite; Burada pandemi yönetiyoruz, Ekonomik olmaz!
Öğrenci; HES kodumuzla üniversiteye giremez miyiz?
Üniversite; Bu senato kararıdır. Değişmesi söz konusu olamaz .
Öğrenci; Birçok üniversite mesela İTÜ, NEÜ, SÜ, KÜ PCR ve aşı zorunluluğunu kaldırdı bizim üniversitemiz neden kaldırmıyor? Emsal İTÜ senato kararı da burada. Bir sessizliğin ardından cevaben biz buna “bi bakalım” deniliyor.
Soru cevabın ardından öğrencilere:
Diyanetten yetkililer ile görüşüldüğü. Maide Suresi 32’de 1 kişiyi kurtaranın tüm insanları kurtarmış, 1 kişiyi öldüren de tüm insanları öldürmüş gibi olduğu. Bundan dolayı aşı olunulursa tüm insanları kurtarma sevabının alınacağı anlatıldı.
Öğrenciler yetkililerin açıklamalarını tatmin edici bulmadılar. Görüşme sonlarına doğru yetkililer, “Aşıya ikna olmadılar bizimle pcr pazarlığı yapıyorlar” diye görüşmeyi özetlediler.
Sonuçta özet olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığının, öğrencilerin aşı konusunda tereddütlerine ilişkin yaptığı toplantıyı edindiğimiz bilgileri, soru ve yanıtlar aktarmaya çalıştık. Böyle giderse daha da ağırlaşacak olan bu sürecin, sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için en önemli olan şey Ankara Üniversitesinde olduğu gibi tartışmak ve masaya yatırmaktır.
5gvirüsnews-platform olarak böylesi bir ortam yarattıkları için Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nü kutluyoruz.
Bizzat bir yakınım o toplantıya katıldı..resmen çocukları kandırıp üstüne üstlük aşı toplantısı yaptık diye sosyal medyada yayınladılar..bide izinsiz görüntü alınıp yayınlandığı için kanuni haklarını alacaklarını söylediler. Sonra kaldırdılar..resmen tiyatroydu