Öne Çıkanlar DSÖ Göbeklitepe KKTC mRNA Chabad

Maymun Çiçeğinin Gerçeklik Kontrolü

Haber Merkezi Londra / 17 Ağustos 2024

DSÖ’nün Maymun Çiçeği yayılıyor pandemiye dönüşecek ilanından sonra  Dünya Sağlık Konseyi de bir açıklama yaptı.

WHC-Dünya Sağlık Konseyi’nden yapılan açıklama şöyle;

DSÖ'nün Covid-19 'pandemisi' boyunca kaydettiği sicile bakıldığında, önerilen tedavi hastalığın kendisinden çok daha kötü olabilir.

DSÖ’DEN HEMEN İKİ AŞI

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeğini uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu (PHEIC) ilan etti ve iki maymun çiçeği aşısına Acil Kullanım Listesi verme sürecini başlattı. Bu, sözde küresel sağlık otoritelerinin tekrarlanan duyurularından, 2021'de maymun çiçeği salgınının masaüstü simülasyon tatbikatından ve Tedros'un danışma komitesinin onayı olmadan ilan ettiği maymun çiçeği için daha önce 2022'de yapılan bir PHEIC'ten sonra geldi.

Tedros, bunun artık 'Mpox' olarak yeniden adlandırılan hastalığın artan yayılımına ve şiddetine bir yanıt olduğunu iddia ederken, DSÖ'den Dr. Maria Van Kerkhove daha güçlü bir gözetime ihtiyaç olduğunu vurguladı.

-Peki, neler oluyor?

Mpox vakalarına ve semptomlarına bir bakış;

Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC) şu anda 14.000 vaka ve 5 ölümle ciddi bir salgın yaşıyor. CDC'ye göre, 2023'ten bu yana DRC yaklaşık 12.600 şüpheli vaka ve 580 ölüm bildirdi; bu önceki yıllara göre keskin bir artış. Hastalık ayrıca komşu ülkelere de yayılıyor; Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda'da 50 doğrulanmış vaka bildirildi.

Maymun çiçeği enfeksiyonunun semptomları genellikle hafiftir ve ateş, döküntü ve şişmiş lenf düğümleri ile ara sıra yoğun baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, enerji eksikliği ve ağrılı lezyonlara, kabuklara veya kabuklara neden olabilen cilt döküntüleri içerir. Şiddetli vakaların genellikle altta yatan bir patolojiye sahip olduğunu, yani enfekte kişinin mevcut sağlık sorunları olduğunu belirtmek önemlidir. Dünya Ekonomik Forumu'na göre, insandan insana bulaşma sınırlıdır ve virüs, vücut sıvıları veya cilt lezyonlarıyla doğrudan temas yoluyla ve ayrıca kontamine yatak takımı veya giysi gibi nesneler aracılığıyla lezyon malzemeleriyle dolaylı temas yoluyla bulaşır.

EŞCİNSEL HASTALIK

2022'de genel olarak, enfekte kişilerin %98'i eşcinsel veya biseksüel erkeklerdi, %75'i beyazdı ve %41'inde insan immün yetmezlik virüsü enfeksiyonu vardı; ortanca yaş 38'di. Enfekte kişilerin %95'inde bulaşmanın cinsel aktivite yoluyla gerçekleştiğinden şüphelenildi. Mevcut salgından sorumlu olan mpox’un varyantı olarak ilan edilen  klad 1b (clade 1b) türü daha şiddetli olsa da, şimdiye kadar vakaların yalnızca bir kısmı (%10) laboratuvarda doğrulandı.

Maymun çiçeği ekolojik bir boşluğu doldurmak için mi ortaya çıktı?

2017'de (Bayelsa eyaletinde) Nijerya'da 39 yıl boyunca bildirilen hiçbir vaka olmamasının ardından maymun çiçeğinin yeniden ortaya çıkması ve Nijerya'dan seyahat edenlerin maymun çiçeğini 2018 ve 2019'da dünyanın diğer bölgelerine ihraç etmesi, maymun çiçeğinin çiçek virüsü tarafından boşaltılan ekolojik ve immünolojik nişi işgal etmek üzere ortaya çıkmış olabileceği endişelerini artırdı.

Bir makale, maymun çiçeği evriminde rekombinasyonun(*), gen kaybının ve gen kazanımının rolünü açıklıyor ve maymun çiçeği enfeksiyonunda sinyallemeyi kayıt altına alıyor.

Ayrıca maymun çiçeğinin tedavisi ve önlenmesi için mevcut tedavi seçeneklerini de inceliyor.

Bulaşıcı hastalık takibi ve karantina gibi geleneksel halk sağlığı önlemlerinin hastalığın yayılmasını sürekli olarak kontrol ettiğini belirtmek önemlidir. Öyleyse, DSÖ'nün sağlık tepkisi neden tamamen aşılara odaklanıyor?

Maymun çiçeği büyük bir ilaç parasıdır!

DSÖ, bir PHEIC ilan ederken, aynı zamanda 'Mpox aşı üreticilerini' acil onay için son aşılarını sunmaya davet etti. Acil Kullanım Listeleme süreci, ruhsatsız aşıların, tedavi edicilerin ve testlerin yetkilendirilmesini hızlandırmak için kullanılır. Son derece uygunsuz PCR testi tekrar öneriliyor.

Mevcut Mpox aşılarının yan etkileri ciddi olabilir!

Başlangıçta çiçek hastalığı için onaylanan mevcut iki aşı olan Jynneos ve ACAM2000, hastalıkla mücadele için kullanıldı. Her iki aşı da miyokardit, perikardit, genel, ilerleyici ve şiddetli çiçek hastalığı, fetal ölüm, beyin ve omurilik iltihabı, göz komplikasyonları ve körlük gibi ciddi yan etkilerle ilişkilendirildi.

Her iki aşı da 18 yaşın altındaki çocuklar için onaylanmadı, ancak 2022'de Jynneos, ABD'de yüksek risk altında olduğu düşünülen çocuklar için acil kullanım yetkisi aldı. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ndeki (CDC) yetkililer, Mpox'tan kaynaklanan vakaların ve ölümlerin çoğunun artık 15 yaşın altındaki çocuklarda olduğunu bildiriyor. Bu endişe verici olsa da, bu, her yerdeki tüm çocukların hastalıktan yüksek risk altında olduğu anlamına gelmiyor. Bağlam her şeydir: Ne yazık ki DRC'de çocukların önemli bir kısmı yetersiz besleniyor ve HIV/AIDS salgını var, bu da çocukları yetersiz beslenmeye ve diğer sağlık sorunlarına karşı daha savunmasız hale getiriyor (UNAids, 2024).

BioNtech'in kârı için mucizevi bir tedavi!

BioNTech'in (en yaygın kullanılan mRNA Covid enjeksiyonlarının üreticisi) acil bir durum acil durum onayı verebilirse yeni Mpox ürününü kullanıma sunmak için 2013 yılında testler yaptığını unutmayın! BioNTech, BNT-166 adlı Mpox'a karşı enjeksiyon adayı için fareler ve makaklar üzerinde başarılı hayvan çalışmaları bildirmişti. BioNtech şimdi Mpox aşı pazarına girerse, kırmızıda olmalarına rağmen 2024 yılı için beklenen gelirlerinin %90'ının (3 milyar avro) Ekim 2024'te gerçekleşeceğini duyurduklarını lütfen unutmayın.

En azından maymun çiçeği varyantlarının hem 2003 hem de 2006'da NIAID'nin biyolojik savaş listesinde yer alması nedeniyle mevcut şiddet ve yayılma, patojenin doğasının derhal araştırılmasını gerektiriyor.

Ayrıca çalışmalar, Covid 19 enjeksiyonlarının bağışıklık hasarına neden olduğunu ve alıcıları daha fazla Covid enfeksiyonuna veya diğer patojenlere karşı daha savunmasız hale getirdiğini gösteriyor. Prof. Dr. W Robert Malone 2022'de, "Evrim veya kasıtlı genetik manipülasyon yoluyla bazı genetik değişiklikler olmadığı sürece [maymun çiçeği] önemli bir biyolojik tehdit değildir ve geçmişte hiçbir zaman yüksek tehditli bir patojen olarak kabul edilmemiştir. Bu nedenle korku yaymayı, yanlış bilgilendirmeyi ve dezenformasyonu bırakın." dedi.

WCH daha iyi, merkezi olmayan bir yol çağrısında bulunuyor

Bağlam dikkate alınmalı. Etkilenen ülkelerdeki önlemler Asya, Avrupa ve Amerika'daki insanlardan tamamen farklı yaklaşımlar gerektiriyor. DSÖ tarafından benimsenen 'Tek Sağlık' yaklaşımı saçma. Maymun çiçeği hiçbir zaman büyük paralar meselesi olmadı, bu nedenle tedavi seçenekleri konusunda çok az araştırma yapıldı. Ancak önleme ve tedavide rol oynayabilecek bilinen yeniden amaçlandırılmış ilaçlar, bitkiler ve mikro besinler var. Bunlar her zaman halk sağlığı stratejisinde ilk sırada olmalı, onaylanmamış, izlenmeyen aşılar değil.

(*)Rekombinasyon; Genetik çeşitlenme veya rekombinasyon, genetik materyalin bir zincirinin kırılması ve sonrasında farklı bir DNA molekülüne katılmasıyla oluşan süreçtir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Refik 1 ay önce

Olması gerektiği gibi bir yazı