Muammer Karabulut daha önce, “COLA YERİNE ÇİŞİNİZİ İÇİN, daha steril ve faydalı” diyerek uyarmıştı.
Kolanın insan sağlığına zararları saymakla bitmiyor. ABD’de yapılan bir araştırmada kolanın içinde bulunan “caramel color”ın kansere yol açtığı ortaya çıktı.
5gvirusnews Haber Merkezi. 13.9.2020 / ABD
Cola’da insan sağlığına zararlı tek madde Caramel color değil. Ve bu madde bir çok benzer başka içeceklerde ve gıda sektöründe daha bir çok alanda kullanılıyor.
Cola’daki yüksek miktarda asidik maddeler ve şeker de ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.
Muammer Karabulut yıllar önce cola’ya 18 Eylül 2006 tarihinde Antalya’da açtığı davadan sonra yaptığı bir araştırmada idrarın Cola’dan çok daha faydalı olduğunu, hata “cola yerine çişinizi için.” diyerek iki tane kitap yazmış, kitabında da bu gerçeği belgelemişti.
Coca Cola 1927 yılında Noel Baba imajını kullanarak reklam kampanyası yaparak uluslar arası bir markaya dönüştü. Noel Baba karakteri, o dönemde Cola’nın içinde kokain olduğundan dolayı, çocuklara yönelik reklam yasağına karşı kullanıldı. Ayrıca Cola içmeye teşvik için ruhani, sevecen bir dede olarak takdim edilmişti. Zaman içinde Santa Claus, Dilipak’ın deyişi ile , bir Anadolu ereni olan, Hanif gelenekten gelen Derviş Nikola, ruhani kimliğinden uzaklaştırılarak bir tüketim çılgınlığının maskotu haline getirilmişti.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre, kolanın içinde bulunan, karamel rengi “caramel color” hakkında yapılan araştırma korkunç gerçeği ortaya çıkardı.
Kola yapımında yaygın olarak kullanılan karamel rengi, renklendirici olarak kullanılıyor. Yapılan araştırmada renklendirici olarak kullanılan hammaddenin kolanın üretimi sırasında farklı oranlarda eklenebildiği belirtilirken kanserojen olan 4-metilimidazole (Tip 4 karamel) yol açabiliyor.
Farelerde Kansere Yol Açıyor
ABD Ulusal Toksikoloji Programı (NTP), tarafından erkek ve dişi farelerde ve sıçanlarda 4-metilimidazolenin karsinojenitesini iki yıllık beslenme çalışmaları kullanarak değerlendirdi ve "erkek ve dişi farelerde kanserojen aktiviteye dair net kanıtlar" olduğunu duyurmuştu.
Cola’nın Ortaya Çıkışı
8 Mayıs 1886’da ABD’nin Atlanta kentinde Dr. John Stith Pemberton, yaptığı yeni bir sağlık toniğini tanıtmak için bir eczaneye teklifte bulundu ve deneyen kişiler tarafından oldukça beğenildi. Sinirsel rahatsızlıklara iyi gelmesi için tasarlanan kola 5 sentlik ilk satış fiyatıyla ilk kez piyasaya sunuldu.
yaslı babannem colayı tattırdıgımızda
ayy bu tahta kurusu kokuyor demişti..
amann sen yaslısın ne anlarsın dedik
sonra bır yazıda cocino biti denen colaya kırmızı rengi veren tahta kurusu benzeri bitmiş...
ahh yaslıları dinlemeyen gençler ahhh