BOZUK DSÖ’DEN DOĞRU UYARI!

5Gvirusnews Haber Merkezi Cenevre / 19 Ekim 2022

Bozuk saatin günde iki defa doğru zamanı gösterdiği gibi, DSÖ de yayınladığı raporda insanlar egzersiz yapmazlarsa 2030 yılına kadar kronik rahatsızlıkların artacağı konusunda uyarıda bulundu!

DSÖ’nün raporuna göre, dışarıda virüs var, “Hayat Eve Sığar” yerine, “çoğu ülkeler insanların aktif kalmasına yardımcı olması için, daha güvenli yürünebilir ve bisiklet yolları inşa etmek gibi yeterince çaba sarf etmiyor.” uyarısı geldi.

DSÖ’nnü 12 sayfalık raporunu (bkz) ünlü tıp dergisi Lancet’te 24 sayfa, Fiziksel Hareketsizliğin Sağlık Sistemlerine Maliyeti” başlığı ile yayınladı.(bkz)

Küresel ölçekte, Lancet’te yayınlanan DSÖ raporu, fiziksel hareketsizlik,  “bulaşıcı olmayan hastalıklar” için büyük risk olduğunu doğruluyordu.

Diğer bir tehlikede, belki de en önemlisi hatta böyle bir raporun ortaya çıkmasına neden olan, KAMU SAĞLIĞI MALİYETLERİNİ artıracak olmasıydı. Çünkü DSÖ Rapor’unda, 2030 yılına kadar fiziksel hareketsizliğe bağlı olarak kalp hastalığı ve diyabet gibi yaklaşık yarım milyar yeni bulaşıcı olmayan hastalık vakası olacağı tahmin ediliyor. Tabii ki bu hastalıkların diğer hastalıkları da tetikleyeceği söz konusu. Böylelikle fiziksel hareketsizlik sonucu ortaya çıkan hastalıkların maliyeti ABD için 2030 yılına kadar 27 milyar dolar olurken, az ve orta seviyede geliri olan ülkelerin sağlık harcamalarında yaklaşık %64 ve toplam da ise 520 milyar artışa neden olacağı  tahmin edilmektedir. Çıkan rakamların ile hesabın nasıl yapıldığına ilişkin Lancet’te ayrıntılı bilgi verildi! (bkz)

Onun içinde şimdiden hükümetler direkt salgın gibi uyarılmasa da yürüyüş yolları, egzersiz alanları oluşturma konusunda zorunlu uyulması gereken talimatlar gelebilir. Zaten araştırmayı yapanlar, “acil eylem” çağrısında bulunuyor!

İnsan sağlığına faydasından dolayı henüz Türkiye’de gündeme gelmese de DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, rapora ilişkin,  faydaların yalnızca bireylerin fiziksel ve zihinsel sağlığı için değil, aynı zamanda toplumlar, çevreler ve ekonomiler için de çok büyük olduğunu söyledi. Ülkelerin ve ortakların bu raporu herkes için daha aktif, daha sağlıklı ve daha adil toplumlar oluşturmak için kullanmasını umuyoruz” dedi.

DSÖ tarafından fiziksel aktiviteyi teşvik etmek için sağlanan tavsiyelerden bazıları, daha fazla halka açık alan, yürünebilir yollar ve diğer altyapı ve okulda daha fazla spor veya jimnastik faaliyetini kapsıyor. Raporda, insanların parklara erişimi ve insanların daha aktif hale gelmesine yardımcı olacak diğer eylemleri geliştirme ve bu alanların oluşumuna ilişkin veri toplayarak teşvik etmekte var.

Türkiye’de bakalım sağlık yaşam için başta Mili Eğitim bakanlığı olmak üzere, hangi belediyeler insan sağlığı için bu ciddi önerileri dikkate alacak?

Her ne kadar, DSÖ raporunda ve Lancet’te yazılmamış da olsa, yürüyüş yolları da TOPRAK olsun!

Anahtar Kelimeler:
DSÖLANCETABD
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Filiz D. 2 yıl önce

İnsan sağlığına faydasından dolayı henüz Türkiye’de gündeme gelmese...de yazmışsınız yeterli...

Avatar
Furkan 2 yıl önce

5gvirusnews kutlarım haberinizi yayınlanmayan kimse kalmamış ama haberi sizin gibi verende yok