Öne Çıkanlar PFİZER İsmail Haniye İbrahim Reisi Metin Gürak Mizah

ÖLÜM İSTATİSTİKLERİ YAYINLANMIYOR!

5gvirusnews Röportaj / 7 Ocak 2023

Dünya’da planlı salgının kurtarıcısı olarak gösterilerek milyarlarca doz yapılan gen terapisi olarak da bilinen mRNA sıvılarının yan etkilerinden daha ziyade, ani ölümler konusunda veriler artmaya başladı. Ama Türkiye’de bu konuda araştırma yapan tek bir kişi var. O da Manisa’da yaşayan iş güvenliği uzmanı olan mühendis Ender Arslan.

Arslan Twitter’da Eylül 2022 yılında, “Kalp Krizleri” adı ile açtığı sayfada yoğun bir mesai harcayarak, “ani ölümler” ile ilgili verileri topluyor.

Türkiye’de Ender Arslan’ın, “ani ölüm” vakaları ile ilgili paylaştıkları 4 ayda 4 bin, ancak ölümlerin %3’üne ulaşabildiğini söylüyor!

O zaman,  ayda yaklaşık 25 bin insan bu sıvılardan dolayı ölüyor mu?

5gvirusnews: “Ani ölümler” ile ilgili verileri nasıl elde ediyorsunuz?

Ender Arslan: Vefat duyurularına sosyal medya platformlarından ulaşıyorum. Facebook, Twitter, Instagram ile iş sosyal platformları haberlere düşmeyen vefat duyurularının sıklıkla yapıldığı yerler. Arama sekmelerinin verimli kullanılması ile güncel duyurulara ulaşmak mümkün.

5gvirusnews: Elde ettiğiniz verilerin % kaçı, mRNA sıvısından kaynaklanmış olabilir?

Ender Arslan: Facebook'ta ayrıca vefat ilanları ile ilgili sayfa ve gruplardaki paylaşımları takip etmek gerekiyor. Arama sekmesinde, "kalp krizi, kalp vefat, beyin kanaması vb." anahtar sözcükler girilip, "Gönderiler" sekmesinden de, "En yeniler" ve Paylaşıldığı Tarih, "Bugün" seçilerek güncel duyurulara ulaşılabilir. Benzer yöntemler diğer platformlarda da kullanılabilir. Sosyal platformlar dışında Google Alerts'ten faydalanılabilir. Google Alerts sekmesinde, "Uyarılarım" kısmına, "kalp krizi" veya ilgilendiğiniz bir konuyu kaydettiğinizde, internete alakalı bir haber düştüğünde e-mail adresinize posta olarak gelecektir.

5gvirusnews: “Ani ölümler” konusunda direk size ulaşanlar da var mı?

Ender Arslan: Paylaştığım vakalarda merhumun veya yaralının aşı durumları hakkında çoğu kez bilgi sahibi olamıyorum. Bazen yakınları bu konuda özelden veya haberin altına yorum olarak bilgi veriyor. Bilgi verenlerin çoğunluğu mRNA sıvısı olmuş vakalar. Ağırlıklı olarak sağlık çalışanları, polis ve askerler, öğretmenlere ait çok sayıda haber paylaştık ve onların aşı durumları hakkında tahmin yürütmek zor değil.

Ani ölümler konusunda bana her gün onlarca mesaj geliyor. Bir kısmı paylaştığımız haberler olurken bazıları kamuya açık şekilde duyurulmamış vakalar oluyor. Onları paylaşmıyorum. Ancak bizzat ailesi gönderir ve paylaşım isterse paylaşıyorum. Sayfamda paylaştığım haberler, sosyal medya hesaplarından veya haber sitelerinden kamuya duyurulmuş vakalar.

5gvirusnews: Ani ölümleri 2020, 2021 ve 2022 ölümleri ile orantıladınız mı?

Ender Arslan: Ölüm istatistiklerini kıyaslamak mümkün değil. Üç yıldır ölüm istatistikleri yayınlanmıyor. Aslında mücadelemiz bunun için. Kısmen kıyaslama yapabileceğim bir konu şöyle mevcut oldu. 2019 yılında sürücünün veya yolcunun kalp krizi geçirdiği eski haberleri araştırdım. Bu tür olaylar sık olmadığı için çoğunlukla habere düşmesi mümkün. Tüm 2019 yılında habere düşmüş vaka sayısının, 2022 Eylül ve Ekim aylarında yayınlanan haber sayısının çok altında olduğunu gördük. Tüm 2022 yılı trafikteki vaka haberlerinden bahsetmiyorum bile.

Beyin kanaması vaka sayıları ile ilgili AA Haberin yayınladığı bir veriye göre de Türkiye'de günlük ortalama 14 vaka olması gerek. Bazı günler bu sayıyı aşıyorum. Tüm ülkedeki vakalara internetten ulaşmam mümkün mü? Tabii ki değil. Üstelik kıymetli yaşlılarımızın haberlerini paylaşmıyorum bile.

5gvirusnews: Türkiye’deki (tahmini) “ani ölümleri” dünya ile karşılaştırdınız mı veya diğer ülkelerin verileri var mı?

Ender Arslan: Diğer ülkelerin de verileri yok. Yabancı ülkelerden çok sayıda haber geliyor ama bunları sayfamda nadiren paylaşıyorum.

5gvirusnews: Devlet kurumlarında siz ulaşan oldu mu?

Ender Arslan: Devlet kurumlarından bazen doktor veya hemşireler özel mesajla bana ulaşıyor. Yayınlayamayacağım bilgiler veriyorlar ama bunlar resmi veri değil, kendi gözlemlerinden oluşuyor.

5gvirusnews: Türkiye’deki “ani ölümlerin” % ? kaçına ulaşabiliyorsunuz?

Ender Arslan: 4 ayda 4000 üzerinde kalp krizi vakası paylaştım. Ayda ortalama 1000 haber. Beyin kanaması hariç. Bir bu kadar ulaşıp paylaşamadığım vaka var. İstatistiklerin yayınlandığı önceki yıllarda aylık ortalama 20.000 kalp krizi vakası olduğu biliniyor. Tüm ülkedeki vakaların tek başıma yüzde 10'una ulaşmış olmam mümkün mü? Hayır, değil. İnternete düşen vefat duyurularının çoğunluğunda vefat nedeni açıklanmıyor. Ayrıca herkesin görmesine açık olmayan duyuruların sayısını da bilmiyoruz. Peki ya gerçek sayının yüzde kaçı internete düşüyor? Bunu da bilmiyoruz. Ulaştığımız haberler ya siyasi parti yöneticisi veya üyesi, sağlık personeli, öğretmen veya şehrinde tanınmış biri. Peki bu vasıfları olmayan ve internete düşmeyen kaç haber var? Bunları bilmek mümkün değil ama kişisel tahminimi soruyorsanız, ulaştığım haberlerin gerçek rakamın yüzde 3'ünün altında olduğunu düşünüyorum. Bir gün TÜİK rakamları doğru ve güvenilir bir şekilde açıklarsa bileceğiz ama üç yıl paylaşmaması da bundan sonra yayınlayacağı verilere güveni sarsacaktır.

5gvirusnews: mRNA sıvısı yapılan hastanelerinde kayıt var mı veya yoksa olması gerekmiyor mu?

Ender Arslan: Bunu ben de bilmiyorum.

5gvirusnews: Türkiye’de “ani ölümler” konusunda veri toplayan başka bir çalışma var mı?

Ender Arslan: Yok.

Röportajın sonunda Ender Arslan, Benim uğraşım ve mücadelem kadar herkes yapabilir ve bugün artık yapmalıdır.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Fatih 2 yıl önce

Ya işte öyle bütün dünya anlaşmış insanlığı azaltmak için bas bas bagirdik olmayın diye herkes koştu aşılara benim büyükannem de hiçbir hastalık yoktu kadın asi olduktan sonra böbrekleri iflast etti durup dururken bir anda oldu demekki herkese farkli bir zararı var ama çoğunlukla kalp krizi kalp kası iltihabı yapıyor

Avatar
Kezban 2 yıl önce

Yeter artık bir ülke insanına ne kadar değer verdiğini gösteriyor eğer bu anı ölümler 10 tene bile olması yeterli

Avatar
İrem 2 yıl önce

Üniversitede okuyorum.Zorla iki defa MRNA aşısı olmak zorunda kaldım.İki aşıdan sonra Sara nöbetine benzer nöbetler geçirmeye başladım.Tamamen kendimden geçiyordum.Doktora gittiğimde epilepsi tanısı kondu. İlaç kullanmaya başladım. Gelecekde aşı olanlar daha ne gibi hastalıklara maruz kalacak bakalım.

Avatar
Salih 2 yıl önce

Enderler olmazsa vay halinize