Öne Çıkanlar DSÖ Göbeklitepe KKTC mRNA Chabad

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN CHABAD SORUŞTURMASI

Haber Merkezi Ankara-Kocaeli-Hatay/ 29 Ağustos 2024

Vedat Çalık, Parşömen Hırsızı CHABADçıların Peşini Bırakmadı!

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinde CHABAD’ın Türkiye temsilcisi Mendy Chitirk ve beraberindekiler,İstanbul’dan özel uçakla önce Adana’ya, oradan da doğruca Antakya’da bulunan Sinagog’a giderek çaldıkları 600 yıllık parşömenleri İstanbul’a götürdüler.

CHABADçı Hırsızlara Açık Delillerle Suç Duyurusu!

Mendy Chitirk ve beraberindekiler, TCK’nın 141. maddesine göre hırsızlık suçu işlemiş,2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında bulunan eserleri çalmışlardı. Bunun üzerine Vedat Çalık,19 Şubat 2023 tarihinde, hırsızlıkla ilgili video ve fotoğrafları da alarak Kocaeli Cumhuriyet Savcılığına,CHABAD mensubu MendyChitrik ve 6 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Cumhuriyet Savcılığına teslim edilen açık delilerden dolayı, aynı zamanda İsrail ve Türk vatandaşı olduğu bilinen İshak İbrahimzadeh, Beri Koronyo, Melih Niyego, Yusuf Kohen, Metin Bencunya ve Efraim Kebudi adlı kişilerin organize olarak hırsızlık yaptığı için yurt dışına çıkma yasağı da istenmişti.

CHABADçıların Parşömen Oyunu!

Türkiye’deki ikili ilişkilerini kullanan CHABAD’çı Mendy Chitirk ve hadisenin büyüyeceğini gören diğer suça iştirak edenler, Savcılık soruşturmasının daha ileri gitmesini, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan görüşle engellediler.

Çalınan eserlerle ilgili, Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Nadir ALPARSLAN tarafından verilen yanıt şöyle:

“Bu konunun gündeme gelmesi ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı, ivedilikle İstanbul’da mühimHahambaşılık ile iletişime geçmiş olup bahse konu parşömenlerin incelenmesi maksadıylaakademisyen uzmanlardan oluşan bir komisyon kurmuştur.

Söz konusu komisyon tarafından incelenen Ester Megillalar kitabının Yahudi Cemaatine mensupkişilerin, evlerinde inançları gereği bulundurdukları dini metinlerden oluştuğu, bu inanca sahipkişilerin günümüz kağıtları değil, dini inançları gereği bu tür metinleri deri üzerine yazdıkları,günümüzde hâlâ üretim ve kullanımın bu şekilde olduğu tespit edilmiştir.

Metinler üzerinde uzmanlığı bulunan kişilerce yapılan incelemede yazı biçiminde kitabın tarihiolmadığını gösterdiği anlaşıldığı belirtilmiştir.” denilmektedir.

Savcılığın dikkate aldığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı bilgilendirmesinde, çalınan tarihi parşömenlerin yerineşikâyet konusu olmayan, ancak CHABAD’çı Mendy’ninkendisini korumak için yine enkazda bulunarak bir asker tarafından İsrail’e götürülentarihi eser özelliği olmayan Ester’den bahsediyordu.

Çalık, Bakanlığın Kararına İtiraz Etti!

Bakanlığın bilgilendirmesine itiraz eden Vedat Çalık, çalınanların 600 yıllık tarihi değeri olan parşömenler olduğunu belirtti. Bakanlıktan CİMER vasıtasıyla aynı konu ile ilgili 30 Temmuz 2024 tarihinde ve 2402637976 sayılı ikinci bir yanıt geldi:

“Megiler Ester kitabından bahsedildiğini ancak şahsınızın Antakya’da bulunan ve envantere kayıtlıolan parşömenlerin akıbetine ilişkin bilgi talep ettiğinizi belirttiğiniz 2402637976 sayılı başvurunuzincelenmiştir.

Antakya Sinagogu, elinde bulundurduğu ve tarihi değeri haiz Tevratları ve muhafazalarını (sosyalmedyada görülen rulo halindeki büyük eserler) yasal bir şekilde bulundurabilmek için Bakanlığımıza bağlı koleksiyoncu belgesini 1976 yılında almış, bu koleksiyon bakanlığımızcaperiyodik olarak denetlenmiştir. Bu koleksiyon kaydında bulunan 7 adet Tevrat da depremdensonra İstanbul’a getirilerek Hahambaşında koruma altına alınmıştır. Söz konusu eserlerbakanlığımız tarafından görevlendirilen ve Yahudi dini ve metinler üzerinde uzmanlığı bulunan akademisyen ve uzmanlarında katılımlarıyla oluşturulan bir komisyon tarafından 20 Şubat 2023tarihinde yerinde görülerek denetlenmiştir. Komisyon tarafından yapılan inceleme neticesindetoplam 9 adet kültür varlığı ve objeden Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü denetimindeki AntakyaMusevi Havrası envanterine kayıtlı 7 adet eser dışında 1 Adet Sefer Tora Mahfazası ve 1 Adet Megilat Ester Kitabı’nın 2863 kanun kapsamında olmadığı değerlendirilmiştir.”

Bakanlık, yine Mendy’nin TCK’ya göre yaptığı hırsızlığa hiç değinmemiş ve sanki parşömenlerin yetkililerinden izin alınarak, üstelik yetkisi de bulunmayan İstanbul’daki Hahambaşılığa teslim edildiğine yer vermiştir.

Adli Soruşturma Yeniden Başlatıldı!

Böylelikle tarihi parşömenlerin çalınmasına ilişkin, Turizm ve Kültür Bakanlığının çelişkili açıklamasına istinaden Vedat Çalık’a 21 Ağustos 2024 tarihinde T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi “Söz konusu olayla ilgili gerekli adli soruşturmanın başlatıldığını” bildirildi.

Soruşturmadan önce ilgili başvuru 30 Temmuz 2024 tarihinde İçişleri Bakanlığına sevk edildi. İçişleri Bakanlığı da 1 Ağustos 2024 tarihinde Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sevk etti.  

Bunun üzerine Kocaeli/Başiskele İl Jandarma Komutanlığı son gelişmelerle ilgili 20 Ağustos Salı günü; Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı da 28 Ağustos 2024tarihinde, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığına göndermek üzere Vedat Çalık’ın ifadesini aldı.

Vedat Çalık ifadesinde;

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremin yarattığı kaos ortamından faydalanılarak, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında Siyonist, soykırımcı, çocuk katili CHABAD örgütünün Türkiye temsilcisi Mendy Chitrik ve beraberindeki kişilerin hırsızlık yaparak, ülkemizdeki kültür varlığımız olan, ceylan derisine yazılı 600 yıllık tarihi parşömenleri Antakya Sinagogu’ndan izinsiz alınarak İstanbul’a kaçırıldığına yer verdi.

Mendy Chitirk deprem felaketinden önce Antakya Sinagog'una gelerek çaldığı parşömenleri yerinde ziyaret etti.  

Çalık, yenilenen adli soruşturmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın birinci dilekçesinde, “KAÇIRILAN ESERLERİN TARİHİ ÖNEMİ YOKTUR” ibaresinin, İkinci dilekçesinde, “ANTAKYA MUSEVİ HAVRASI ENVANTERİNE KAYITLI 7 ADET TARİHİ ESER PARŞÖMENLER BULUNMAKTADIR” ifadesine dönüştüğünü belirtti.

Savcılığa verilen ifade de Vedat Çalık, en son Filistin / Gazze’ de binlerce çocuğu öldüren, soykırım yapan, kendi dini inançlarına ait olmayan ibadethaneleri bombalayan, adeta kan ile beslenen CHABAD’ın Türkiye temsilcisi olan sözde haham Mendy Chitrick ve beraberindeki örgüt mensuplarının işledikleri hırsızlık suçunun cezasız kalmamasını istedi.

Mendy Chitirk Antakya Sinagog'undan parşömenleri çalarken

Çalık, Yurt Dışına Çıkış Yasağı İstedi!

Vedat Çalık: “Hukukun olduğu bir ülkede, çalınanın bulunması, çalan kişi ve kişilerin işlemiş olduğu suçu ortadan kaldırmaz. Hırsızlık eylemi, hırsızlık olarak kayıtlara geçer ve kanunlar nezdinde gereği yapılır. Onun için Antakya Sinagogu’ndan çaldıkları tarihi parşömenleri aynı gün İstanbul’a kaçıran CHABAD TürkiyeTemsilci ve beraberindeki -aynı zamanda İsrail vatandaş olan- 6 kişi hakkında yurt dışı yasağı getirilmesini ve bu kişiler haklarında yasal işlemlerin başlatılmasını istiyorum.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Refik 3 hafta önce

KKTC den sonra Türkiye'de de deşifre oldular .

Avatar
Vedat 3 hafta önce

Şimdi Antisemitizm diye ağlarlar...

Yavuz Hırsız Ev Sahibini Bastırır m Göreceğiz