EN BÜYÜK UÇAK GEMİSİ İSRAİL’İN

YAZARLAR

S 300'LERİN GÜNEYE GETİRİLMESİNİ ENGELLEYEN TÜRKİYE, BARAK MX'LERE ENGEL OLMAYACAK MI?

Yazan Sabahattin İSMAİL

Rum yönetiminin İsrail'den aldığı DEMİR KUBBE hava savunma sisteminin

son teknoloji ürünü Barak MX olduğu açıklandı.

Kathimerini gazetesinde 6 Aralık 2024'de yayınlanan habere göre sistem, uçaklar, insansız hava araçları ve balistik füzeler de dahil olmak üzere, çeşitli modern hava tehditlerine karşı çok katmanlı savunma sağlıyor.

İsrail IAI şirketi tarafından geliştirilen sistemin, son teknoloji ürünü bir savunma ağı olduğu da belirtildi.

Haberde Barak MX uçaksavar sisteminin resmen teslim alındığı ve Rum Milli Muhafız Ordusunun kapasitesine entegre edildiği ifade edildi.

Haberde Rum Ordusunun böylece esas olarak Sovyet/Rus BUK ve TorM1 sistemlerine dayanan hava savunma kabiliyetlerini modernize ederek, uçaksavar platformuyla ağ merkezli savunma çağına geçtiği, böylelikle kısa, orta ve uzun menzilli füzeler fırlatılabileceği, uçaklardan, silahlı İHA'lardan, karadan karaya füzelerden ve balistik tehditlerden korunabileceği iddia edildi.

Demir Kubbe'nin Türkiye'nin Lefkoşa FIR Hattının tamamını ve 15 ile 150 km arasındaki mesafeleri kapsayan bir alanda, herhangi bir sistemden gelen tehditlere karşı

koruma sağladığı da ileri sürüldü.

Haberde, Barak MX'in, dört füzeden oluşan bir aileye sahip olduğu belirtilerek şu bilgiler verildi:

- BARAK SR (SRAD) 15 km menzile sahiptir

- BARAK MR 35 km menzile sahiptir

- BARAK LR 70 km menzile sahiptir

- BARAK ER 150 km menzile sahiptir

Kathimerini’nin elde ettiği bilgilere göre Güney Kıbrıs Rum Yönetimi şu an sistemin MR versiyonuna sahip, ancak LR versiyonunu da alma çalışması var.

Her ikisinin de füze tehditlerine, uçaklara ve İHA'lara karşı hava savunma ihtiyaçlarını üst seviyede karşıladığı belirtildi

TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK TEHDİT

Sistemin 150 km mesafeye kadar tüm uçak, füze ve İHA'lara karşı etkili olması Türk hava kuvvetleri ile Akdeniz'deki Türk gemilerinin faaliyetleri için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Böylece İsrail ve ABD, bu hava savunma sistemini kullanarak İsrail'e

Akdeniz üzerinden yönelecek tüm tehditleri önleyebileceği gibi, Türkiye'nin bölgedeki tüm askeri faaliyetlerine karşı da bir tehdit yaratacak.

1998'de Rum yönetimi Rusya'dan S 300 füzeleri alınca Türkiye bu füzeleri imha etme tehdidi yapmış ve sistemin Kıbrıs yerine Girit'e götürülmesini sağlamıştı.

Şimdi ise şu ana kadar Türkiye'den bu konuda herhangi bir tepki gösterilmedi 1998'de S 300'leri adaya sokturtmayan Türkiye, çok daha güçlü olduğu 2024'de bu tehdide karşı seyirci mi kalacak?

Bu gelişme, İsrail'in savunmasının artık Kıbrıs'tan başladığını da kanıtlıyor.

Türkiye, ya bu sistemin operasyonel hale gelmesini engellemeli, ya da her türlü yolla imha etmeli.

TEKNOLOJİK ÖZELLİĞİ

"YILDIRIM" anlamına gelen Barak savunma sisteminin tüm teknik özellikleri aşağıda belirtiliyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.