Çin, petrol için uzun vadeli, peşin nakit anlaşmasıyla Irak'ı kurtarıyor!
Yazan Dr. Nurfer TERCAN
Irak, uzun vadeli petrol tedarikleri karşılığında peşin para alacak olan Çin ZhenHua Oil Co. ile çok milyar dolarlık bir sözleşme imzalamaya hazırlanıyor.
Anlaşma, Angola, Venezuela ve Ekvador gibi mücadele eden petrol üreticilerine nakit yerine petrol varili şeklinde geri ödeme yapan, devlet kontrolündeki ticaret şirketleri ve bankalar aracılığıyla Çin'in en son örneğidir. Petrol talebinde ve fiyatlarında yaşanan düşüş Irak'ın bütçesini zorladı ve hükümet maaş ödemekte zorlanıyor.
Konuya aşina olanlara göre, petrol ihracatından sorumlu Irak ajansı SOMO ZhenHua'yı seçti. Halklardan birine göre Irak kabinesi yine de anlaşmayı onaylamalı. Kabine sözcüsü Hassan Nadhim Salı günü tekliflerin incelenmekte olduğunu ve onay için başbakana gideceğini söyledi.
SOMO'nun geçen ay petrol tüccarlarına gönderdiği bir mektubun şartlarına göre, kazanan teklif sahibi ayda 4 milyon varil veya günde yaklaşık 130.000 varil alacak. Bloomberg hesaplamalarına göre, bir yıllık arz için peşin ödeme yapacaklar ve bu mevcut fiyatlarla 2 milyar dolardan fazla getirecek. Anlaşma toplamda beş yıl sürüyor - ancak ön ödeme yalnızca bir yıl içindir.
Halka göre, anlaşma petrol ticareti sektörünün önde gelen isimleri arasında büyük ilgi gördü. İhale için son tarih, piyasa katılımcılarına teklif vermeleri için daha fazla zaman tanımak için Kasım sonundan itibaren uzatıldı.
ZhenHua Oil, normal çalışma saatlerinden sonra Pekin'deki genel merkezine gönderilen yorum isteyen bir e-postaya yanıt vermedi.
Tüm büyük üreticiler, bu yıl koronavirüsün tetiklediği petroldeki kazadan darbe aldı. Ancak, ham petrolün neredeyse tüm hükümet gelirlerini oluşturduğu Irak, çoğundan daha kötü durumda. Uluslararası Para Fonu tahminlerine göre, gayri safi yurtiçi hasılası bu yıl üretim kotası altındaki herhangi bir OPEC üyesine kıyasla% 12 oranında daralacak.
Hükümet, çoğu son aylarda protesto etmek için sokaklara çıkan öğretmenlere ve memurlara ödeme yapmakta zorlanıyor.
Ek Koşullar
Enerji zengini ülkeler, gelirleri kısıtlı olan ülkeler genellikle para toplamak için ön ödeme anlaşmalarına bel bağladılar, ancak Bağdat şimdiye kadar bunu yapmadı. Kuzey Irak'taki yarı özerk Kürdistan Bölgesel Yönetimi, tıpkı Çad ve Kongo Cumhuriyeti gibi geçmişte de benzer sözleşmeler kullandı.
Bir ön ödeme anlaşmasında, petrol alıcısı etkili bir şekilde ülkeye borç veren olur. Variller, kredinin teminatıdır.
Irak'ın sözleşmesinin ön ödeme kısmı, yakın tarihin en büyükleri arasında yer alıyor, ancak Rus devleti Rosneft'in 2013 yılında Vitol Group ve Glencore Plc ticaret şirketlerinden topladığı rekor 10 milyar dolardan az.
Anlaşma, boyutunun yanı sıra, kazananın bir yıl boyunca istediği yere Irak ham petrolünü göndermesine izin verir. Normalde Orta Doğu ham petrolü, tüccarların ve rafinerilerin varilleri farklı bölgelere yeniden satmasını engelleyen katı hükümlerle satılır.
Bu koşul muhtemelen, ön ödemeli paranın Irak için fiilen faizsiz olduğu gerçeğini telafi edecek kadar avantajlı görülmüştür. Normalde, bir ülke aldığı nakit için bir getiri öder.
Çin'i Canlandırın
ZhenHua petrol üretimi ve ticareti ile ilgilenmektedir. Çin dışında nispeten az bilinmesine rağmen, şirket Pekin'in enerji için sözde "küreselleşme" politikasında büyük bir rol oynadı. ZhenHua Birleşik Arap Emirlikleri, Kazakistan ve Myanmar'da petrol imtiyazlarına yatırım yaptı ve Kuveyt, Brezilya ve Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerden ham petrol ticareti yapıyor.
Şirket, Çin devletinin en büyük savunma müteahhit firmasının bir yan kuruluşu olarak 2003 yılında kuruldu. Web sitesine göre, ZhenHua günde yaklaşık 1,3 milyon varil petrol ve bitmiş ürün ticareti yapıyor.
Diğer büyük Çinli tüccarlar arasında Unipec, Chinaoil ve Sinochem bulunmaktadır. Geçmişte görece bir gizlilikle örtülmüş olan bu devlete ait firmalar, Çin'in petrol tüketimi arttıkça önem kazanıyor. Yakında ABD'yi dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olarak geçecek.
Kısa bir hatırlatma :
Projede Türkiye dahil 65 ülke yer alıyor. Bu ülkeler bölge bölge şu şekilde sıralanıyor:
*Doğu Asya: Çin, Moğolistan
*Güneydoğu Asya: Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland, Timor-Leste, Vietnam
*Orta Asya: Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan,
*Ortadoğu ve Kuzey Afrika: Bahreyn, Mısır, İran, Irak, İsrail, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Filistin, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen
*Güney Asya: Afganistan, Bangladeş, Bhutan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan, Sri Lanka
*Avrupa: Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Hırvatistan, Çekya, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Letonya, Litvanya, Makedonya, Moldova, Karadağ, Polonya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Ukrayna.
2021 yılı Dijital çağın koşulları ile Yeni Nesilin Yeni Orta koridorlarını, demiryollarını, deniz yollarının yeni anlaşmalarını okyanusun dibinde görünen Block Chain’de yaşam bulacağını daha çok yazarız.