İKİNCİ İNSAN SOYKIRIMINI YAŞIYORUZ!

TEKNOLOJİ

ALMANYA CUMHURBAŞKANI UYARDI!

BÜYÜK, “U” DÖNÜŞÜ

5gvirusnews Haber Merkezi Berlin / 15 Haziran 2023

4.0’ı başlatan Almanya’nın Cumhurbaşkanı, “Yapay zeka, hepimizin hayatını büyük ölçüde değiştirecek yıkıcı bir teknolojidir.” dedi.

Yanış okumadınız, tarihler 11 Haziran 2023 yılını gösterdiğinde, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier resmi konutu olan Berlin'deki Schloss Bellevue'de düzenlenen akşam yemeğinde yaptığı konuşmada, yapay zekanın demokrasi için bir tehdide dönüştüğünü söyleyerek uyardı.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, risk konusunda da insanların, yapay zekanın hızla benimsenmesinin demokrasi için oluşturduğu tehlikelerle mücadele etmek için, toplumda daha iyi dijital okuryazarlık çağrısında bulundu. (bkz)

Steinmeier konuşmasında, insan ve makine arasındaki ilişkiye dair gündem olması gereken çok temel sorunlara değindi. O sorunları da sorduğu sorularla açıklık getirdi.

-Bir algoritmanın sözde bize her şeyi açıklayabildiği bir zamanda bilgi hala ne anlama geliyor?

-Yapay zeka varken çocuklarımız, öğrencilerimiz hala ne için öğrenmeli, neden yeni bilgiler için çabalamalı?

-Gelecekte bilimsel makale ve bildirilerin yazarı olarak gerçekte kim kabul edilecek?

-Yapay zeka mı, yapay zekayı sorgulayan, yani onu kullanan kişi mi, yoksa yapay zekayı programlayan kişi mi?

-Hatta metinlerin ve makalelerin arkasında kendi performansının olup olmadığını, bilginin ve gerekli becerilerin gerçekten içselleştirilip içselleştirilmediğini kim kontrol edebilecek?

-Bir YZ ne kadar yaratıcı olabilir, YZ tarafından yaratılan bir sanat eseri hangi noktada gerçekten sanattır ve hangi noktaya kadar sadece teknolojidir?

-Peki sanatçıların ve bilim insanlarının öz imajları nasıl değişir?

Soruların hepsi bir uyarı niteliğinde olan Cumhurbaşkanı, “Yapay zeka, hepimizin hayatını büyük ölçüde değiştirecek yıkıcı bir teknolojidir.” de dedi.

Steinmeier’in konuşması ile YZ’yı sorguladığı bu bölümünden sonra 4 Nisan 2011 tarihinde Dünyanın en büyük sanayi fuarı olan Hannover’in açılışına gidelim.(bkz) Dönemin Almanya Başbakanı olan Merkel fuarın açılışını yaptı. O fuarda 4.0 gündemin(*) ve sanayinin tam göbeğine oturdu.

O gün, Hannover fuarının teması ve gözdesi, “Robot Martı” oldu.  Gümüş renginde elektronik aksamlı bir martı salonun içinde kanat çırptı. Aslında o kanat çırpma, insanın kanat çırpmasıydı ama Merkel heyecandan göremedi. Ancak 2023 yılında Steinmeier gördü.

Kısaca, o gün Hannover fuarında insan, yapay zekanın kontrolüne veya teknolojinin emrine veriliyordu.

BAĞIMSIZ GAZETECİLER İHTİYAÇ VAR

Ve aradan 12 sene geçtikten sonra Steinmeier’in konuşmasına tekrar dönelim. Steinmeier teknolojinin bu kontrolünü doğru bulmuyor.

Almanya Cumhurbaşkanına göre tek bir çözümle kapsamlı bir doğruluk kontrolüne ulaşamayacağız ve teknoloji tek başına bu çözümü sağlamayacaktır. Aksine, ihtiyaç duyulan şey bir tür dijital okuryazarlıktır. Hepimiz yapay zekanın cevaplarına güvenmek yerine onları kontrol etmeyi öğrenmeliyiz. Etkili standartlara ve denge ve denetleme mekanizmalarına sahip etik ve yasal bir çerçeveye ihtiyacımız var. YZ'nin karar verme sürecine dahil olduğu durumlarda, kararların doğrulanabilirliğini sağlamamız gerekir. YZ'nin kötü niyetli olarak çarpıtıcı bir şekilde kullanıldığını ortaya çıkarabilmemiz gerekiyor - ve bunun için, diğer pek çok şeyin yanı sıra, güçlü ve bağımsız gazeteciliğe ihtiyacımız var. Araştırma yaparken kendilerini YZ kullanımına bağımlı hale getirmeyen medyaya ihtiyaç var.

Ve belki de YZ içerik üretir üretmez, görüntülerde ve metinlerde görünür hale gelen bir tür filigranın zamanı gelmiştir.

Ve bizim, buradaki bir uzman konuşmasından sonra söylüyorum, insanları sadece eksik bir algoritma olarak anlamayan ya da yanlış anlamayan YZ geliştiricilerine de ihtiyacımız olduğuna işaret etti.

Halbuki, Almanya 4.0’dan sonra planlı salgında da YZ’nın gücüne inanarak kilit rolü oynadı. Bir tarafta Drosten’in bir oldu bittiye getirilerek kabul ettirilen PCR Test ile masa başı virüsü olan SARAS-CoV-2 ile oluştuğu söylenen Covid-19 sayısı abartıldı, diğer tarafta ise modRNA ile kurtarıcı rol oynayarak insanların DNA’sına zarar verildi. İnsan DNA’sına zarar çok daha büyük ve geri dönüşü olmayacağı için, planlı salgın dönemindeki binlerce insan ihlallerinde hiç bahsetmiyorum.

Önümüzdeki yıllarda ölüm sayısı daha da artacak.

O ölümlerden ve yan etkilerden dolayı Cumhurbaşkanı Steinmeier’in ülkesi olan Almanya’da davalar açılmıyor mu?

O ölümler, Hitler döneminde yaşanan soykırımı gölgede bırakacak boyutu da geçti! Almanya’da başta buna teşvik eden Merkel olmak üzere hepsi Nürnberg mahkemesinde olduğu gibi hesap verecek.

Belik bugün, Hamburg mahkemesinde, iki ucuz insanı ve şirketini yargılayarak bu işten sıyrılacaklarını düşünüyorlar ama yanılıyorlar.

Almanya artık Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in tüm iyi niyetli ve doğruluğu bile tartışılmayacak konuşmasının yanında, dünyada yaşanan ikinci büyük soykırıma yine ev sahipliği yapıyor. (bkz)

Sanki Steinmeier Almanya’nın Cumhurbaşkanı değil!

Ve 2.0 insanla 2. insan soykırımı anlatmışlar.

(*) Endüstri 4.0, 4. Endüstri Devrimi ya da 4. Sanayi Devrimi; terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı'nda kullanıldı. Ekim 2012 yılında ise Robert Bosch GmbH ve Henning Kagermann çalışma grubu oluşturarak hazırladıkları 4. Sanayi Devrimi öneri dosyasını Alman Federal Hükümeti'ne sunarken, 8 Nisan 2013 tarihinde yine Hannover Fuarı'nda çalışma grubu Endüstri 4.0 raporunu sunmuştur.

Gelişmiş ülkelerde hazırlıklarına yıllar önce başlanıp hayata geçirilmeye başlanmış sanayi-teknoloji bütünleşmesidir. Üretim sektöründeki önemli endüstriyel devrimler sonrası ülkeler ve şirketler küresel boyutta yaşanan bu değişimlere ayak uydurmak zorunda kalmış ve artan rekabet koşulları arasında rekabet üstünlüklerini devam ettirebilmek amacıyla bazı stratejiler geliştirmişlerdir. Almanya'da gündeme gelen Endüstri 4.0 da bu stratejilerden birinin adıdır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.