Hedeflerinde Üyemiz Prof. Dr. Alişan YILDIRAN Var!

HUKUK

Neden OMÜ Çocuk İmmünolojisi Alerji Teşhis ve Tetkik Laboratuvarı Kapatılmak İsteniliyor?

Haber Merkezi Samsun / 16 Ocak 2025

Dünya Sağlık Konseyi Türkiye temsilciliği yönetiminde yer alan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk İmmünolojisi Alerji Teşhis ve Tetkik Laboratuvarında görevli Prof. Dr. Alişan YILDIRAN’ın çalıştığı laboratuvar bir gece baskını ile dağıtıldı.

Türkiye'de bir rektör, diğeri başhekim anlaştı. OMÜ Tıp Fakültesi bünyesinde Hacettepe, Ege ve Çapa Tıp Fakültelerinde olduğu gibi laboratuvar çalışmalarını sürdüren laboratuvara baskın düzenledi.

Prof. Dr. Alişan YILDIRAN, laboratuvarının dağıtıldığını, üç ay önce göreve gelen Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın’ın bilgisi dahilinde, OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen’in, Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanlığına bir yazı göndererek laboratuvara el koyduğu duyurusu ile öğrendi.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ın, “aşı” konusunda görüşlerini aldığı Prof. Dr. Alişan YILDIRAN yıllardır çalıştığı laboratuvarın dağıtılmasına tepki gösterdi. Çocuk sağlığına yönelik araştırmaların, teşhis ve tedavilerin kapatılan laboratuvar sayesinde yapıldığına dikkat çeken YILDIRAN, “Rektör Sait Bilgiç döneminde de laboratuvarın ihale sürecinde zorluklar çıkartmış olan OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, şimdi de ihale süresi dolmadan % 20 iş artışının yapılacağını söyleyerek sürece yine müdahale etmek istedi. Fakat bunu kabul etmedim. “dedi.

Bunun üzerine laboratuvar sorumlusu, Prof. Dr. Alişan YILDIRAN’ın görevden alındığı bildirildi. Ayrıca OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanlığına bir yazı göndererek laboratuvara el koyduğunu da duyurdu.

LABORATUVARIN ÖNEMİ

YILDIRAN'ın kuruluşunu yaparak yönetiği Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk olan Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Teşhis ve Tetkik Laboratuvarı, 2011 yılında dönemin rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan tarafından açıldı.

Laboratuvar, bölgedeki hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinde kritik bir rol oynuyor ve üniversiteye aynı zamanda maddi destek de sağlıyordu.

Bilimsel araştırmaların da yapıldığı laboratuvarda görev yapan YILDIRAN yaptığı yazılı açıklamada, “Laboratuvarda günde 30 civarında büyük tetkik yapılmakta olup, immünolojik tetkiklerin yanı sıra erişkin hematoloji ve kök hücre birimlerine lösemi, lenfoma, myelom, pnh gibi hastalıkların teşhisinde hızlı ve doğru bilgi verilmektedir. Çıkan sonuçlar bizzat tarafımdan değerlendirilmektedir. Bu hizmet karşılığında bir kazancımız yok. Ancak OMÜ’ye getirisi yıllık 50- 80 milyon TL civarında” olduğunu belirtti.

2011 yılında açılışı yapılan laboratuvar

Dağıtılan laboratuvar.

DÜNYA SAĞLIK KONSEYİ’NDEN KINAMA

Yaşanan bu durum üzerine Dünya Sağlık Konseyi Temsilciliği, üyeleri olan Prof. Dr. Alişan YILDIRAN’ın görevden alınması ile ilgili açıklama yaptı. Konseyin Türkiye temsilcisi Muammer KARABULUT, “Yönetim temsilcimiz olan YILDIRAN’ın çalıştığı laboratuvar Türkiye’de özellikle ‘aşılar’ ile baskılanmak istenen çocuk immünolojisi konusunda araştırmalar yapmaktadır. Bu alanda, Türkiye’de araştırmaları olan ve az sayıda çalışma yapan bir bilim insanıdır. Tabii ki görevden alınması ve yıllardır çalıştığı laboratuvarın kapatılması sıradan bir hadise değildir. Nedeni, küresel tıbba karşı tedavi edici olan tıbbı savunması ve çocuklara yönelik hastalıkları araştırmasıdır.”dedi.

Yorumlar (2)

Dr. akif 4 Gün Önce

Hocam yanindayiz

Fahri K 4 Gün Önce

Türkiye çapinda bir kampanya başlatmakiyi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.