DIŞ FAKTÖRLERDEN ETKİLENMEYİZ

5G

Yeni ABD Yönetimine Rusya ve Çin İlk Mesaj Verildi…

5gvirus Haber Merkezi Nursultan, Nurfer Tercan / 2 Ocak 2020

Xi Jinping, Çin-Rusya bağlarının kopmayacağını söylerken, bunun ABD için bir sinyal-mesaj olduğunu söyledi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD'ye açık bir mesaj ileterek, ülkesinin Rusya ile bağlarının her türlü uluslararası krize göğüs gereceğini söyledi.

Çin-Rusya ilişkisinin "güçlü bireysel değerini" vurgulayan Jinping, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e "Çin, yeni dönemde Çin ile Rusya arasındaki kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığını geliştirmek için tüm anlaşma ve projeksiyonlarda hiç bir sapma olmadan her zaman sadık kalacağız" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in ortak görüşü olarak; Çin ile Rusya arasındaki ilişkinin herhangi bir üçüncü ülke tarafından koparılamayacağını ve her türlü uluslararası krize göğüs gereceklerini de belirtmiş oldular.

Bu görüşmenin detayları, Almanya haber bültenine göre tüm AB üye ülkelerinin AB-Çin kapsamlı yatırım anlaşması (Comprehensive Agreement On Investment) imzalamayı kabul ettiklerinin söylenmesinden sonra geldi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı video konferans görüşmesinde, Çin ile Rusya arasındaki ilişkinin güçlü bir bağımsız değere sahip olduğunu belirtti. Çin-Rusya ilişkilerinin uluslararası durumdaki değişikliklerden veya başka faktörlerin müdahalelerinden etkilenmediğini söyledi. Çin ve Rusya arasındaki stratejik işbirliğini güçlendirmek, iki ülkeyi bastırma ve bölme girişimlerine etkin bir şekilde direnebilir güce sahip olduklarının da altını çizdi.

(Birkaç gün önce, her iki ülkenin orduları, Doğu Çin Denizi'nde nükleer yetenekli bombardıman uçakları uçurarak uçuş tatbikatları yaptı ve bu da Japonya'nın durumu izlemek için savaş uçaklarını karıştırmasına neden oldu.)

Bu görüşme, ABD'nin Rus ve Çinli şirketlere, çoğunlukla Çinli şirketler tarafından reddedilen suçlamalarla askeri bağlara sahip olmakla suçlanan yaptırımları uygulamasından birkaç gün sonra geldi, bu şirketler kara listeye alınmış şirketlere kondu, bu da ABD vatandaşlarının bu şirketlere yatırım yapamayacağı anlamına geliyor.

Çin ayrıca dünyanın en büyüğü olan bölgesel bir ticaret bloğuna da imzaladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Xi'nin şu sözlerini tekrar hatırlattı: “Çin-Rusya ilişkileri uluslararası durumdaki değişikliklerden veya başka faktörlerin müdahalelerinden etkilenmiyor. Çin ve Rusya arasındaki stratejik işbirliğini güçlendirmek, iki ülkeyi bastırma ve bölme girişimlerine etkili bir şekilde direnecektir” sözleri ile iki ülkenin kararlılığının altını bir kez daha çizmiş oldu.

Jinping'in sözleri, 20 Ocak 2021’de Joe Biden'in göreve başlamadan önce, Çin'in diğer ülkelerle bağlarını olumlu sonuçlanmak üzere tüm çalışmaları pekiştirmek üzere hızlı adımlar ile ilerleyeceklerinin de sinyalini vermiş oldu.

Üst düzey Çinli yetkililer, Washington'un yaptırım uygulayıp hem Pekin'e hem de Moskova'ya karşı sert davranacağına söz vermesinin ardından son haftalarda Güneydoğu Asya ve Avrupa'daki ülkelerle görüştü ve hatta onları ziyarette bulundular.

Bu ziyaretlere karşılık olarak; “Önemli olan herhangi bir konuda ABD-Çin ilişkisi - Amerikalı işçileri, fikri mülkiyetimizi ve çevreyi koruyan bir ticaret ve ekonomik gündemi içeren orta sınıf için bir dış politika izlemekten - Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik ve refahı sağlamaya, insan haklarını savunmak için daha güçlü ve vizyonumuzu paylaşan ülkeler tarafından daha etkili olacağını” iletti Biden.

Xi, herhangi bir krizin Çin-Rusya ilişkilerini yalnızca daha da “öne çıkmaya” iteceğini söyleyerek, Covid-19 pandemisinde iki ülkenin birbiri ile daha yakınlaşan ve yardımlaşan etkin yapılanmanın kazanımını da belirtti.

Xi, “İki taraf, zorlukların üstesinden gelmek için birbirlerine yardım etmeye devam etti ve birbirlerinin temel çıkarlarını ilgilendiren konularda birbirlerini sağlam bir şekilde desteklemeye devam ediyor, bu da iki devlet arasındaki yüksek düzeyde karşılıklı güven ve dostluğu yansıtmaya yeterli olduğunu” da iletti.

Salı günü, Rusya'nın Çin Büyükelçisi Andrey Denisov, iki ülke arasındaki ilişkilerin, yeni bir ABD hükümeti de dahil olmak üzere, "dış faktörlerin" etkisine direnecek kadar güçlü olduğunu söyledi.

Denisov Pekin'de yaptığı açıklamada, “İki ülke kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığına girdi ve hiçbir dış faktör ikili ilişkileri etkileyemez.” dedi.

Hem Xi hem de Putin, ülkelerinin yeni ABD yönetimiyle çalışmaya açık olduğunu söylerken Denisov, ABD'nin Çin ve Rusya ile ilişkilerinde “daha ​​rasyonel bir konum alıp almayacağının” görüleceğini söyledi.

Denisov, "Yeni ABD yönetiminin göreve gelmesini bekliyoruz, Çin ve Rusya liderleri, şu anda zor durumda olan alanları iyileştirmek için yeni işbirliği noktalarını keşfetmek de dahil olmak üzere yeni ABD hükümeti ile işbirliği yapma istekliliğimiz devam edecektir” şekli ile ifade kullandı. Ve ek olarak; "Yeni ABD hükümetinin Çin ve Rusya'ya karşı daha rasyonel bir tutum sergileyeceğini umuyoruz, ancak bu bir umut ve bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ABD yönetiminin bir sonraki hamlesine bağlı."

Çin ile Avrupa Birliği arasındaki bir yatırım anlaşmasının da yedi yıllık görüşmelerden sonra sağlanan mutabakat üzerine, kısa süre sonra tamamlanması da bekleniyor.

Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin-Rusya İyi Komşuluk ve Dostane İşbirliği Antlaşması'nı ikili ilişkilerde önemli bir kilometre taşı olarak saygı ile tekrar hatırlartmak isteğini belirtti. Rusya'nın Çin-Rusya kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığının üst düzey gelişimini ilerletme kararlılığını sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

Putin, iki ülkenin büyük önem taşıyan konularda birbirlerini desteklemeye devam edeceğini ve küresel istikrara katkıda bulunmak için uluslararası ilişkilerde stratejik koordinasyonu ve işbirliğini geliştirebileceğini umut ederek takip edeceklerini söyledi.

“Sistematik rakip”

Donald Trump'ın yönetimi Pekin ile bir söz savaşına girerken, Brüksel dengeli bir yaklaşım benimsedi.

AB devletleri Çin'i "sistemik bir rakip" olarak görüyor ve Çin'in haklar siciline ilişkin endişelerini dile getirdiler, özellikle de Hong Kong'daki kısıtlaması ve Uygurlara yönelik muamelesi de gündemlerinde.

Berlin, anlaşmanın Eylül ayında AB-Çin ortak zirvesinde imzalanmasını istedi, ancak koronavirüs olayı çevrimiçi koşulları ile yapılan kısıtlı görüşmeler neticesinde anlaşma imzalanamadı.

Çin ve Rusya Başkanları Yeni Yıl iyi dilek video konferansı, uluslararası arenada işbirliğini artırma konusundaki ortak istekliliklerini yineleyerek sona erdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.